Wasmachine ontkalken: Zo doe je dat!

Wasmachine ontkalken: Zo doe je dat!

Een wasmachine is een essentieel apparaat in ons dagelijks leven. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het goed onderhouden wordt, zodat het goed blijft functioneren en langer meegaat. Een van de belangrijkste onderhoudstaken die u moet uitvoeren, is het ontkalken van uw wasmachine. In deze blogpost zullen we bespreken waarom het belangrijk is om uw wasmachine te ontkalken, hoe u het moet doen, en enkele tips om uw wasmachine in goede staat te houden.

Waarom is het belangrijk om uw wasmachine te ontkalken?

Een wasmachine gebruikt water om kleding schoon te maken. Dit water kan echter mineralen bevatten, zoals kalk, die zich kunnen ophopen in de machine en op de verwarmingselementen. Dit kan leiden tot verschillende problemen, waaronder:

 • Verstopte leidingen en sproeiers: Kalkaanslag kan zich ophopen in de leidingen en sproeiers van uw wasmachine, waardoor de waterstroom wordt belemmerd en uw wasmachine minder efficiënt wordt.
 • Verminderde efficiëntie: Als de verwarmingselementen van uw wasmachine bedekt zijn met kalkaanslag, kan dit de efficiëntie van de machine verminderen. Dit kan ertoe leiden dat uw wasgoed niet zo schoon wordt als het zou moeten zijn en dat de machine meer energie verbruikt.
 • Verkorte levensduur van uw wasmachine: Kalkaanslag kan leiden tot corrosie van de interne onderdelen van uw wasmachine. Dit kan de levensduur van uw machine verkorten en u uiteindelijk geld kosten.

Hoe kunt u uw wasmachine ontkalken?

Er zijn verschillende manieren om uw wasmachine te ontkalken. Hier zijn enkele methoden die u kunt proberen:

1. Gebruik azijn

Azijn is een natuurlijk ontkalkingsmiddel dat effectief kan zijn bij het verwijderen van kalkaanslag uit uw wasmachine. Hier is hoe u het kunt gebruiken:

 • Voeg een kopje azijn toe aan het wasmiddelenbakje van uw wasmachine.
 • Stel uw wasmachine in op de heetste cyclus.
 • Laat de machine draaien zonder wasgoed.

2. Gebruik citroenzuur

Citroenzuur is een ander natuurlijk ontkalkingsmiddel dat effectief kan zijn bij het verwijderen van kalkaanslag. Hier is hoe u het kunt gebruiken:

 • Voeg een kopje citroenzuur toe aan het wasmiddelenbakje van uw wasmachine.
 • Stel uw wasmachine in op de heetste cyclus.
 • Laat de machine draaien zonder wasgoed.

3. Gebruik een commerciële ontkalker

Er zijn verschillende commerciële ontkalkers verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor het ontkalken van wasmachines. Het ontkalken van uw wasmachine met een commerciële ontkalker is een effectieve manier om kalkaanslag te verwijderen en de levensduur van uw machine te verlengen. Hier is een stap-voor-stap uitleg over hoe u uw wasmachine kunt ontkalken met een ontkalker:

 1. Kies de juiste ontkalker: Er zijn verschillende soorten ontkalkers verkrijgbaar op de markt. Kies een ontkalker die geschikt is voor uw wasmachine en volg de instructies op de verpakking.

 2. Maak de wasmachine leeg: Zorg ervoor dat er geen wasgoed in de machine zit en verwijder eventuele losse onderdelen zoals het wasmiddelenbakje.

 3. Vul de machine met water: Vul de machine met water tot net onder de maximale vulhoogte.

 4. Voeg de ontkalker toe: Voeg de juiste hoeveelheid ontkalker toe aan het water in de machine. Volg de instructies op de verpakking om de juiste hoeveelheid te bepalen.

 5. Start de wasmachine: Stel de machine in op de heetste cyclus en laat de machine draaien zonder wasgoed.

 6. Spoel de machine: Nadat de cyclus is voltooid, spoelt u de machine minstens twee keer met schoon water om eventuele resten van de ontkalker te verwijderen.

 7. Maak de wasmachine schoon: Maak de binnenkant van de machine schoon met een vochtige doek om eventuele resten van de ontkalker te verwijderen. Vergeet niet om het wasmiddelenbakje en andere onderdelen schoon te maken voordat u ze terugplaatst.

Het is aan te raden om uw wasmachine eens in de drie maanden te ontkalken, afhankelijk van de hardheid van het water en de frequentie van gebruik. Door uw wasmachine regelmatig te ontkalken, kunt u verstopte leidingen en sproeiers voorkomen en de efficiëntie van uw machine behouden.

Tips om uw wasmachine in goede staat te houden

Naast het regelmatig ontkalken van uw wasmachine, zijn er nog enkele andere tips die u kunt volgen om uw machine in goede staat te houden:

Gebruik minder wasmiddel

Het gebruik van te veel wasmiddel kan ervoor zorgen dat er zeepresten achterblijven in uw wasmachine, wat kan leiden tot verstopte leidingen en sproeiers. Gebruik daarom altijd de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel.

Laat de deur van uw wasmachine openstaan

Laat de deur van uw wasmachine openstaan als u de machine niet gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de binnenkant van de machine kan drogen en voorkomt schimmelvorming.

Reinig het wasmiddelenbakje regelmatig

Het wasmiddelenbakje kan ook vuil en zeepresten verzamelen, wat kan leiden tot verstopte leidingen en sproeiers. Maak het bakje regelmatig schoon met warm water en een mild reinigingsmiddel.

Reinig de rubberen rand

De rubberen rand rond de deur van uw wasmachine kan ook vuil en zeepresten verzamelen. Maak het regelmatig schoon met warm water en een mild reinigingsmiddel.

Conclusie

Het ontkalken van uw wasmachine is een belangrijke taak die u regelmatig moet uitvoeren om ervoor te zorgen dat uw machine goed blijft functioneren en langer meegaat. Er zijn verschillende methoden die u kunt gebruiken, waaronder het gebruik van natuurlijke ontkalkingsmiddelen zoals azijn en citroenzuur, evenals commerciële ontkalkers. Daarnaast zijn er nog enkele andere tips die u kunt volgen om uw machine in goede staat te houden, zoals het gebruik van minder wasmiddel en het regelmatig reinigen van het wasmiddelenbakje en de rubberen rand. Door deze tips op te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw wasmachine goed blijft werken en u jarenlang van schone was voorziet.

 

Veelgestelde vragen

Hoeveel azijn om wasmachine te ontkalken?

U kunt één kopje azijn toevoegen aan het wasmiddelenbakje van uw wasmachine om deze te ontkalken.

Waarmee kun je ontkalken?

U kunt natuurlijke ontkalkingsmiddelen zoals azijn en citroenzuur gebruiken, evenals commerciële ontkalkers die speciaal zijn ontworpen voor wasmachines.

Welke ontkalker voor wasmachine?

Er zijn verschillende commerciële ontkalkers verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor het ontkalken van wasmachines. Het is belangrijk om een ontkalker te kiezen die geschikt is voor uw wasmachine en de instructies op de verpakking te volgen.

Hoe vaak moet je wasmachine ontkalken?

Het is aan te raden om uw wasmachine eens in de drie maanden te ontkalken, afhankelijk van de hardheid van het water en de frequentie van gebruik.

Is azijn goed voor ontkalken?

Ja, azijn is een natuurlijk ontkalkingsmiddel dat effectief kan zijn bij het verwijderen van kalkaanslag uit uw wasmachine. Voeg een kopje azijn toe aan het wasmiddelenbakje van uw wasmachine, stel de machine in op de heetste cyclus en laat de machine draaien zonder wasgoed.