Wasmachine schoonmaken? 5 stappen die je op weg helpen!

Wasmachine schoonmaken? 5 stappen die je op weg helpen!

Het schoonmaken van je wasmachine is een essentieel onderdeel van het onderhoud en de verzorging van dit huishoudelijke apparaat. In dit artikel ontdek je waarom het belangrijk is om je wasmachine regelmatig te reinigen, hoe je dit stap voor stap kunt doen, milieuvriendelijke schoonmaaktips en veelvoorkomende problemen die je tegen kunt komen bij het schoonmaken van je wasmachine.

Waarom is het belangrijk om je wasmachine schoon te maken?

Het schoonmaken van je wasmachine heeft meerdere voordelen, zoals:

Verleng de levensduur van je wasmachine

Door je wasmachine regelmatig te reinigen, zorg je ervoor dat alle onderdelen goed blijven werken en voorkom je vroegtijdige slijtage. Zo verleng je de levensduur van je apparaat en bespaar je op lange termijn geld.

Voorkom onaangename geuren

Zeepresten, kalk en vuil kunnen zich ophopen in de wasmachine en zorgen voor onaangename geuren. Door je wasmachine schoon te maken, voorkom je dit probleem en blijft je was fris ruiken.

Verbeter de wasprestaties

Een schone wasmachine zorgt voor een betere waskwaliteit. Als je wasmachine schoon is, kan het wasmiddel beter zijn werk doen en wordt je kleding schoner.

Hoe vaak moet je je wasmachine schoonmaken?

Het is aanbevolen om je wasmachine minstens één keer per maand schoon te maken, afhankelijk van hoe vaak je de machine gebruikt en de hardheid van het water in jouw omgeving. Als je merkt dat er een onaangename geur uit de wasmachine komt of dat de wasprestaties verminderen, is het tijd om je wasmachine een grondige reinigingsbeurt te geven.

Stap-voor-stap handleiding voor het schoonmaken van je wasmachine

Volg deze eenvoudige stappen om je wasmachine schoon te maken en te onderhouden:

Stap 1: De trommel reinigen

Maak een mengsel van warm water en een milde reiniger of natuurlijk schoonmaakmiddel, zoals azijn of baking soda. Gebruik een zachte doek om de binnenkant van de trommel schoon te maken en te ontvetten. Verwijder eventuele kalkaanslag met een zachte borstel. Spoel de trommel na met schoon water.

Stap 2: Het wasmiddelbakje schoonmaken

Verwijder het wasmiddelbakje en maak het schoon met warm water en een zachte borstel. Zorg ervoor dat je alle zeepresten verwijdert. Laat het bakje drogen voordat je het weer terugplaatst.

Stap 3: De deurrubbers reinigen

Controleer de deurrubbers op resten en schimmel. Gebruik een mengsel van water en een milde reiniger of azijn om de rubbers schoon te maken. Zorg ervoor dat je alle plooien en hoekjes goed reinigt. Spoel de rubbers goed na met schoon water.

Stap 4: Het filter controleren en reinigen

Maak het filter schoon volgens de instructies van de fabrikant. Verwijder eventueel opgehoopt vuil en spoel het filter goed af onder stromend water. Plaats het filter terug en zorg ervoor dat het goed vastzit.

Stap 5: Een onderhoudswas draaien

Draai minstens één keer per maand een onderhoudswas op hoge temperatuur (90 graden Celsius) zonder wasgoed. Voeg een kopje azijn of een speciale wasmachinereiniger toe om kalkaanslag en zeepresten te verwijderen. Dit helpt je wasmachine fris en schoon te houden.

Milieuvriendelijke schoonmaaktips voor je wasmachine

Het is mogelijk om je wasmachine op een milieuvriendelijke manier schoon te maken en te onderhouden:

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn, baking soda of citroensap in plaats van chemische reinigingsmiddelen. Deze middelen zijn beter voor het milieu en zijn vaak goedkoper dan commerciële schoonmaakproducten.

Energie- en waterbesparing

Was op lagere temperaturen en gebruik de eco-stand van je wasmachine om energie en water te besparen. Beperk het gebruik van de droger en hang je wasgoed indien mogelijk buiten te drogen.

Veelvoorkomende problemen bij het schoonmaken van wasmachines

Bij het schoonmaken van je wasmachine kun je enkele veelvoorkomende problemen tegenkomen:

Schimmel en zeepresten

Schimmel en zeepresten kunnen zich ophopen in de wasmachine, met name in de deurrubbers en het wasmiddelbakje. Regelmatig schoonmaken en een onderhoudswas draaien kunnen dit probleem voorkomen.

Verstopte filters

Een verstopt filter kan leiden tot slechte wasprestaties en wateroverlast. Controleer en reinig het filter regelmatig om verstoppingen te voorkomen.

Beschadigde onderdelen

Tijdens het schoonmaken kunnen beschadigde onderdelen, zoals een gescheurd deurrubber of een kapot filter, zichtbaar worden. Vervang beschadigde onderdelen tijdig om verdere problemen te voorkomen.

Conclusie

Het schoonmaken van je wasmachine is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van dit huishoudelijke apparaat. Door je wasmachine regelmatig te reinigen, verleng je de levensduur, voorkom je onaangename geuren en verbeter je de wasprestaties. Volg de stap-voor-stap handleiding in dit artikel en houd rekening met milieuvriendelijke schoonmaaktips voor een frisse en goed werkende wasmachine.

 

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn wasmachine schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om je wasmachine minstens één keer per maand schoon te maken, afhankelijk van hoe vaak je de machine gebruikt en de hardheid van het water in jouw omgeving.

Kan ik natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken om mijn wasmachine schoon te maken?

Ja, je kunt natuurlijke schoonmaakmiddelen zoals azijn, baking soda of citroensap gebruiken om je wasmachine op een milieuvriendelijke manier te reinigen.

Wat is een onderhoudswas en waarom is het belangrijk? 

Een onderhoudswas is een wasbeurt op hoge temperatuur (90 graden Celsius) zonder wasgoed. Door regelmatig een onderhoudswas te draaien, voorkom je kalkaanslag en zeepresten in je wasmachine.

Hoe kan ik energie en water besparen bij het wassen?

Was op lagere temperaturen en gebruik de eco-stand van je wasmachine om energie en water te besparen. Beperk het gebruik van de droger en hang je wasgoed indien mogelijk buiten te drogen.

Wat moet ik doen als ik schimmel in mijn wasmachine aantref?

Als je schimmel in je wasmachine aantreft, maak dan de getroffen gebieden grondig schoon met een mengsel van water en azijn. Voorkom toekomstige schimmelgroei door je wasmachine regelmatig schoon te maken en goed te ventileren na elk gebruik.