De beste energiezuinige wasmachine van 2023!

Een energiezuinige wasmachine is een slimme keuze voor wie op zoek is naar duurzaamheid, kostenbesparing en betere prestaties. Door minder water en energie te verbruiken, worden niet alleen de energierekeningen lager, maar wordt ook de impact op het milieu verminderd. In dit artikel bespreken we de voordelen van energiezuinige wasmachines en presenteren we de top 3 van beste energiezuinige wasmachines van 2023. Door deze informatie te raadplegen, kunt u een weloverwogen beslissing nemen bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine.

Onze top 3 energiezuinige wasmachines

Samsung WW90TA049AE EcoBubble

De Samsung WW90TA049AE wasmachine uit de 5000 serie is een ideale keuze voor wie op zoek is naar efficiëntie en gemak. Het combineert energieklasse A met slimme technologie, waardoor grote ladingen kleding of beddengoed zeer energiezuinig gewassen worden. De beladingssensor past het programma automatisch aan, waardoor je nooit meer water en energie verbruikt dan nodig is. Het hygiënische stoomprogramma verwijdert bacteriën en allergenen, terwijl de EcoBubble technologie zorgt voor een schone was op een lage temperatuur. Daarnaast zorgt het gelijkmatig mengen van wasmiddel met water ervoor dat het schuim beter doordringt in de vezels van je kleding, waardoor zelfs hardnekkige vlekken verwijderd worden.

 • Kracht
 • Wasresultaat
 • Geluidsniveau
Klik voor de beste prijs
Samsung WW90T534AAW Autodose

De Samsung WW90T534AAW wasmachine uit de 5000 serie biedt een unieke combinatie van gemak en efficiëntie. Met Autodose doseert het altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter, zodat je nooit te veel gebruikt en je was langer mooi blijft. De ruime trommel van 9 kilogram maakt het mogelijk om grote ladingen was in één keer te wassen, terwijl het hygiënische stoomprogramma bacteriën en allergenen verwijdert voor een grondig schone was. Met de koppeling met SmartThings kun je de wasmachine eenvoudig bedienen met je smartphone of tablet en een keuze maken uit een van je favoriete wasprogramma's. Kortom, de Samsung WW90T534AAW is een uitstekende keuze voor het wassen van grote ladingen was met een zorgvuldige reiniging.

 • Kracht
 • Wasresultaat
 • Geluidsniveau
Klik voor de beste prijs
AEG LF62CS86 ProSense

De AEG LF62CS86 wasmachine biedt een efficiënte en gemakkelijke manier om je kleding te wassen, terwijl je tegelijkertijd kunt besparen op kosten en genieten van een lange levensduur van je kleding. De ProSense sensoren passen de programmaduur aan op basis van de hoeveelheid wasgoed, zelfs als je de ruime trommel van 8 kilogram niet helemaal vult. De energieklasse A van de machine zorgt voor een lage energierekening, terwijl de koolborstelloze motor minder trillingen en geluid produceert. Kies uit 10 wasprogramma's, waaronder specifieke programma's voor wol, fijne was en zijde, en geniet van de zelfreinigende wasmiddellade die ervoor zorgt dat er na elk wasprogramma water door het zeepbakje spoelt.

 • Kracht
 • Wasresultaat
 • Geluidsniveau
Klik voor de beste prijs

Waarom kiezen voor een energiezuinige wasmachine?

Een energiezuinige wasmachine is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook aanzienlijk besparen op de energierekening. Bij het kopen van een wasmachine is het daarom belangrijk om te kijken naar de energie-efficiëntie van het apparaat. Wasprogramma's zijn verantwoordelijk voor ongeveer 80% van het totale energieverbruik van een wasmachine. Een energiezuinige wasmachine kan tot 50% minder energie verbruiken dan een ouder model en daarmee een grote impact hebben op het milieu en de portemonnee.

Wat maakt een wasmachine energiezuinig?

Er zijn verschillende factoren die een wasmachine energiezuinig maken:

Energie-efficiëntieklasse

de meeste wasmachines worden beoordeeld op een schaal van A tot G, waarbij A de meest efficiënte is. Sinds 2021 is er een nieuwe schaal en wordt er van A tot G gewerkt met A+++ als meest efficiënte klasse.

Trommelgrootte

een wasmachine met een grote trommel kan meer wasgoed per cyclus wassen, wat betekent dat er minder wasprogramma's nodig zijn en dus minder energie wordt verbruikt.

Programmakeuze

energiezuinige wasmachines hebben vaak speciale programma's voor bijvoorbeeld synthetische stoffen, delicate stoffen of korte programma's die minder water en energie verbruiken.

Temperatuurkeuze

het gebruik van een lagere temperatuur kan aanzienlijk besparen op energie. Een wasmachine die kan wassen op lage temperaturen is daarom vaak energiezuiniger.

Waterverbruik

een energiezuinige wasmachine verbruikt minder water, wat zowel de energie- als waterrekening kan verlagen.

Tips voor het gebruik van een energiezuinige wasmachine

Een energiezuinige wasmachine is pas echt efficiënt als deze op de juiste manier wordt gebruikt. Hieronder volgen enkele tips voor het gebruik van een energiezuinige wasmachine:

 1. Wassen op een lagere temperatuur: de meeste wasmachines kunnen op lagere temperaturen wassen, wat veel energie kan besparen. Kies waar mogelijk voor een lage temperatuur.

 2. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel: te veel wasmiddel kan ervoor zorgen dat de wasmachine harder moet werken en daardoor meer energie verbruikt. Volg de instructies op de verpakking en gebruik alleen de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel.

 3. Maak gebruik van de juiste programma's: gebruik programma's die speciaal ontworpen zijn voor het type kleding dat je wilt wassen. Gebruik geen extra functies als deze niet nodig zijn, omdat dit meer energie kan verbruiken.

 4. Was alleen volle trommels: wasmachines gebruiken evenveel energie om een kleine lading was te wassen als om een volle trommel te wassen. Probeer daarom alleen volle trommels te wassen.

 5. Maak regelmatig de filters schoon: als de filters van de wasmachine verstopt raken, kan dit ervoor zorgen dat de wasmachine harder moet werken en dus meer energie verbruikt. Maak daarom regelmatig de filters schoon.

Conclusie

Een energiezuinige wasmachine kan aanzienlijk besparen op de energierekening en is daarnaast beter voor het milieu. Bij het kopen van een wasmachine is het daarom belangrijk om te kijken naar de energie-efficiëntieklasse, trommelgrootte, programmakeuze, temperatuurkeuze en waterverbruik. De hierboven genoemde wasmachines zijn allemaal energiezuinig en efficiënt in gebruik. Daarnaast zijn er ook diverse tips die helpen bij het gebruik van een energiezuinige wasmachine, waardoor je nog meer energie kunt besparen.

Let bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine dus altijd op de energie-efficiëntieklasse en andere energiezuinige kenmerken. En vergeet niet om de wasmachine op de juiste manier te gebruiken, zodat je het meeste uit de energiezuinige functies haalt en geld bespaart op de energierekening.

Veelgestelde vragen

Wat is de meest energiezuinige wasmachine?

De Samsung WW90TA049AE EcoBubble is momenteel de meest energiezuinige wasmachine op de markt. Met energieklasse A, een beladingssensor en een hygiënisch stoomprogramma om bacteriën en allergenen te verwijderen tijdens het wassen, is deze wasmachine een uitstekende keuze voor wie energie wil besparen. Het is echter belangrijk om bij de aanschaf van een wasmachine te letten op de energie-efficiëntieklasse en andere energiezuinige kenmerken om de meest geschikte wasmachine te vinden voor jouw huishouden.

Wat betekent A +++ wasmachine?

A +++ is de hoogste energie-efficiëntieklasse voor wasmachines, wat betekent dat de wasmachine zeer energiezuinig is en weinig energie verbruikt.

Hoeveel bespaar je met een energiezuinige wasmachine?

Met een energiezuinige wasmachine kan je tot wel 50% aan energie besparen ten opzichte van een minder energiezuinige wasmachine.

Hoeveel verbruikt een A +++ wasmachine?

Een A +++ wasmachine verbruikt gemiddeld tussen de 150 en 200 kWh per jaar, afhankelijk van het merk en model.

Is Eco programma wasmachine zuiniger?

Ja, het Eco programma van een wasmachine is over het algemeen zuiniger omdat het wasprogramma langer duurt en de temperatuur lager is. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt.

Wat verbruikt een wasmachine van 10 jaar oud?

Een wasmachine van 10 jaar oud kan tot wel 3 keer meer energie verbruiken dan een nieuwe, energiezuinige wasmachine. Dit komt omdat de technologie en energie-efficiëntie van wasmachines de afgelopen jaren aanzienlijk zijn verbeterd.