Waterslot Wasmachine: Alles wat je moet weten over watersloten

Als je ooit een wasmachine hebt gebruikt, ben je waarschijnlijk bekend met het concept van een waterslot. Maar wat is het precies en waarom is het zo belangrijk? In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over watersloten voor wasmachines. Van de basisprincipes tot de verschillende soorten watersloten, en hoe ze kunnen helpen bij het voorkomen van waterschade in je huis.

Waterslot waterblok mechanische beveiliging voor wasmachine en vaatwasmachine universeel

Onze favoriet

De universele waterstop is geschikt voor alle was- en afwasautomaten en is eenvoudig te monteren. Met deze waterstop voorkomt u wateroverlast in huis. Met de universele waterstop voorkomt u wateroverlast in huis door een mechanische beveiliging te monteren tussen de kraan en de toevoerslang van de was- of afwasautomaat. De waterstop blokkeert de watertoevoer als de hoeveelheid water hoger is dan wat door de indicator is voorzien.

 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
 • Gebruiksvriendelijk
Scanpart mechanisch waterslot - Voor wasmachine en vaatwasser - Onderbreekt water bij defect aan machine - Mechanische waterstop - Aquastop kraan - Waterblok voor aanvoerslang - Universeel

2e beste keuze

verpakking. Het waterblok is een eenvoudig te installeren product dat voorkomt dat er teveel water verloren gaat of dat er overstromingen ontstaan. Het is regelbaar tussen 5 en 50 liter en heeft een 3/4" binnen- en buitendraad. In geval van een defect aan de machine wordt de watertoevoer onderbroken. Het product is TÜV/GS gecertificeerd en is geschikt voor het inbouwen tussen waterkraan en aanvoerslang. Het wordt geleverd in een blisterverpakking.

 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
 • Gebruiksvriendelijk
Dparts aanvoerslang met waterslot - 1,5 meter - slang voor wasmachine en vaatwasser - toevoerslang met waterstop - waterslang 1,5m met aquastop - 150cm - 3/4

3e beste keuze

Met deze Dparts aanvoerslang met waterstop van 1,5 meter heb je een veilige waterslang voor je wasmachine of vaatwasser. Het ingebouwde waterslot blokkeert de watertoevoer bij lekkage bij je wasmachine of vaatwasser, waardoor je zonder zorgen een wasje kunt draaien. De aanvoerslang heeft een standaard 3/4" schroefwartelaansluiting en is 1,5 meter lang. Inclusief afdichtingsrubbers, gebruik geen teflon tape bij het aansluiten. 

 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
 • Gebruiksvriendelijk

Op deze pagina:

Wat is een waterslot voor wasmachine?

Een waterslot voor wasmachines is een veiligheidsmechanisme dat voorkomt dat water uit de wasmachine lekt en zo waterschade veroorzaakt. Het waterslot bevindt zich in de watertoevoerleiding naar de wasmachine en wordt geactiveerd wanneer er waterdrukveranderingen optreden. Als er bijvoorbeeld een lek in de slang of in de wasmachine is, zal het waterslot automatisch sluiten om te voorkomen dat er meer water in de machine komt.

Hoe werkt een waterslot?

Een waterslot voor wasmachines werkt op basis van waterdruk. Wanneer de wasmachine wordt gestart, opent het waterslot om water door te laten. Als er echter een probleem optreedt, zoals een lek, zal de waterdruk veranderen. Het waterslot zal dan worden geactiveerd en automatisch sluiten om te voorkomen dat er meer water in de machine komt. Het waterslot blijft gesloten totdat het probleem is opgelost en de waterdruk weer normaal is.

Waarom is een waterslot belangrijk voor wasmachines?

Een waterslot is belangrijk voor wasmachines omdat het kan helpen bij het voorkomen van waterschade in je huis. Als er bijvoorbeeld een lek optreedt in de wasmachine of in de watertoevoerleiding, kan er veel water vrijkomen. Dit kan leiden tot ernstige waterschade in je huis en kan ook gevaarlijk zijn als er water in contact komt met elektrische apparaten. Een waterslot kan dit voorkomen door de watertoevoer automatisch af te sluiten als er een probleem optreedt.

Soorten watersloten

Er zijn verschillende soorten watersloten die je kunt gebruiken voor je wasmachine. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

Dubbelwandig waterslot

Een dubbelwandig waterslot is een van de meest voorkomende soorten watersloten voor wasmachines. Het bestaat uit twee muren met een kleine ruimte ertussen. Als er water lekt, wordt deze ruimte gevuld en zal het waterslot sluiten om de watertoevoer af te sluiten.

Elektrisch waterslot

Een elektrisch waterslot werkt op basis van elektrische signalen in plaats van waterdruk. Het waterslot is verbonden met een sensor in de wasmachine en zal automatisch sluiten als er een probleem optreedt.

De beste elektrische waterslot:

Nedco Waterslot (elektrisch) - Waterstop

. Deze waterstop is speciaal ontworpen om lekkage tegen te gaan. Het is een 3/4" bi-directionele aansluiting met een 3/4" buitenste aansluiting en werkt op een LR6/AA batterij. Het is een betrouwbare oplossing om waterlekkage te voorkomen.

 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
 • Gebruiksvriendelijk
Klik voor de beste prijs

Mechanisch waterslot

Een mechanisch waterslot werkt op basis van een veer die de klep sluit als er een probleem optreedt. Dit type waterslot is minder geavanceerd dan elektrische of dubbelwandige watersloten, maar is nog steeds zeer effectief en betrouwbaar. Het is ook relatief goedkoper dan andere watersloten.

De beste mechanisch waterslot:

Scanpart mechanisch waterslot

Deze waterstop voorkomt grote waterverliezen en overstromingen. Bij een defect aan de machine onderbreekt het waterslot automatisch de watertoevoer. De waterdoorvoer is regelbaar tussen 5 en 50 liter en de waterstop heeft een binnen- en buitendraad van 3/4". Het is eenvoudig te installeren en heeft een TÜV/GS certificering. Het is geschikt voor gebruik tussen de waterkraan en de aanvoerslang. De verpakking bestaat uit een blister.

 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
 • Gebruiksvriendelijk
Klik voor de beste prijs

Twee-in-één waterslot

Een twee-in-één waterslot is een waterslot dat ook een terugslagklep bevat. Dit type waterslot voorkomt niet alleen dat water uit de wasmachine lekt, maar voorkomt ook dat water terugstroomt naar de watertoevoerleiding en mogelijk verontreinigd water in het huishoudelijke watersysteem brengt.

Vlotterwaterslot

Een vlotterwaterslot werkt op basis van een vlotter in de wasmachine. Als er water lekt, zal de vlotter omhoog gaan en het waterslot sluiten om te voorkomen dat er meer water in de machine komt.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een waterslot?

Als je op zoek bent naar een waterslot voor je wasmachine, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste is het belangrijk om te controleren welk type waterslot je nodig hebt voor je wasmachine. Niet alle wasmachines zijn compatibel met alle soorten watersloten. Ten tweede moet je letten op de kwaliteit en betrouwbaarheid van het waterslot. Het is belangrijk om een waterslot te kiezen dat is getest en goedgekeurd door erkende instanties, zoals KIWA of CE. Ten slotte moet je ook letten op de prijs van het waterslot. Duurdere watersloten zijn niet per definitie beter, maar goedkopere watersloten kunnen soms minder betrouwbaar zijn.

Hoe installeer je een waterslot?

Een waterslot voor wasmachines kan relatief eenvoudig worden geïnstalleerd. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Draai de watertoevoerkraan naar de wasmachine dicht en haal de slang los van de kraan.
 2. Schuif het waterslot over de slang en zet het vast met de bijbehorende klemmen.
 3. Sluit de slang aan op het andere uiteinde van het waterslot en zet deze vast met de bijbehorende klemmen.
 4. Draai de watertoevoerkraan weer open en controleer of er geen lekkage is.

Conclusie

Een waterslot voor wasmachines is een belangrijk veiligheidsmechanisme dat kan helpen bij het voorkomen van waterschade in je huis. Er zijn verschillende soorten watersloten beschikbaar, zoals het dubbelwandige waterslot, het elektrische waterslot en het vlotterwaterslot. Het is belangrijk om het juiste type waterslot te kiezen voor je wasmachine en te letten op de kwaliteit, betrouwbaarheid en prijs van het waterslot. Door een waterslot te installeren, kun je gerust zijn dat je wasmachine veilig en betrouwbaar is.

Veelgestelde vragen

Is een waterslot nodig?

Het is sterk aanbevolen om een waterslot te hebben voor je wasmachine of vaatwasser om waterschade te voorkomen en de veiligheid van het huishoudelijke watersysteem te waarborgen.

Hoeveel water moet er in een waterslot?

Er moet voldoende water in het waterslot staan om de klep te sluiten en te voorkomen dat er water uit de machine lekt. De hoeveelheid water die nodig is, varieert afhankelijk van het type waterslot en de specificaties van de fabrikant.

Kan een waterslot horizontaal?

Sommige watersloten kunnen horizontaal worden geïnstalleerd, terwijl andere alleen verticaal kunnen worden geïnstalleerd. Het is belangrijk om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen om ervoor te zorgen dat het waterslot correct wordt geïnstalleerd.

Kan een waterslot kapot gaan?

Ja, watersloten kunnen kapot gaan als gevolg van slijtage, schade of defecten. Het is belangrijk om het waterslot regelmatig te controleren op tekenen van slijtage of schade en het zo nodig te vervangen.

Kan een vaatwasser zonder waterslot?

Sommige vaatwassers hebben geen waterslot nodig vanwege hun ontwerp en veiligheidsmaatregelen. Het is echter sterk aanbevolen om een vaatwasser met een waterslot te kiezen om waterschade en vervuiling van het huishoudelijke watersysteem te voorkomen.