Lekbak wasmachine: Alles wat je moet weten

Een lekbak voor je wasmachine is een essentieel hulpmiddel om je vloer en woning te beschermen tegen waterschade door eventuele lekkages of overstromingen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten van lekbakken, inclusief de verschillende soorten, de voordelen en waar je op moet letten bij de aankoop.

De beste lekbak voor je wasmachine van 2023

BlueBuilt Lekbak Met Anti-slipmat (70 x 70 x 10 cm)

De BlueBuilt lekbak met antislipmat is een handige oplossing om waterschade bij lekkage te voorkomen. De mat zorgt ervoor dat de wasmachine op zijn plek blijft tijdens het centrifugeren. De lekbak heeft een afmeting van 70 bij 70 centimeter en een hoogte van 10 centimeter. De opstaande rand maakt het echter niet geschikt voor gebruik met een Miele TwinDos wasmachine, maar werkt wel goed met alle andere wasmachines.

 • Kwaliteit
 • Duurzaamheid
 • Gebruiksvriendelijk
Klik voor de beste prijs

Wat is een lekbak wasmachine?

Een lekbak wasmachine is een ondiepe, waterdichte bak die onder de wasmachine wordt geplaatst. De lekbak vangt het water op dat uit de wasmachine kan lekken bij storingen of defecten, zoals een gescheurde slang, een defecte afdichting of problemen met de waterpomp. Door het opvangen van het water wordt schade aan de vloer en aangrenzende ruimtes voorkomen.

Soorten lekbakken

Er zijn verschillende soorten lekbakken op de markt, afhankelijk van de grootte en het type wasmachine. Sommige lekbakken zijn universeel, terwijl andere specifiek zijn ontworpen voor bepaalde merken of modellen. Enkele voorbeelden van merken waarvoor specifieke lekbakken beschikbaar zijn, zijn AEG, Asko, Bosch en Samsung.

Daarnaast zijn er lekbakken voor specifieke soorten wasmachines, zoals bovenlader wasmachines en inbouw wasmachines.

Voordelen van een lekbak wasmachine

Het gebruik van een lekbak onder je wasmachine biedt verschillende voordelen:

 1. Bescherming tegen waterschade: Het belangrijkste voordeel van een lekbak is dat het je vloer en aangrenzende ruimtes beschermt tegen waterschade. Waterschade kan leiden tot hoge herstelkosten en langdurige problemen zoals schimmelvorming.
 2. Vroegtijdige detectie van lekkages: Door het gebruik van een lekbak merk je sneller op wanneer er een probleem is met je wasmachine, waardoor je tijdig actie kunt ondernemen om verdere schade te voorkomen.
 3. Makkelijk schoon te maken: Lekbakken zijn eenvoudig te reinigen en te onderhouden. Als er water in de lekbak terechtkomt, kan je dit eenvoudig verwijderen en de lekbak schoonmaken.
 4. Extra stabiliteit: Een lekbak kan ook zorgen voor extra stabiliteit voor je wasmachine, vooral op gladde vloeren.

Waar op te letten bij de aankoop van een lekbak wasmachine

Bij het kiezen van een lekbak voor je wasmachine zijn er enkele belangrijke punten om op te letten:

 1. Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de lekbak compatibel is met het merk en model van je wasmachine. Sommige lekbakken zijn specifiek ontworpen voor bepaalde merken, zoals Miele, LG of Siemens. Controleer de specificaties van de lekbak om er zeker van te zijn dat deze geschikt is voor jouw wasmachine.

 2. Afmetingen: Meet de afmetingen van je wasmachine en vergelijk deze met de afmetingen van de lekbak. Zorg ervoor dat de lekbak groot genoeg is om je wasmachine volledig te bedekken en voldoende ruimte heeft om eventueel gelekt water op te vangen.

 3. Materiaal: Lekbakken zijn meestal gemaakt van kunststof of metaal. Kunststof lekbakken zijn lichter en vaak goedkoper, maar kunnen gevoeliger zijn voor beschadiging. Metalen lekbakken zijn doorgaans duurzamer, maar kunnen zwaarder zijn en gevoelig zijn voor roest.

 4. Diepte: De diepte van de lekbak is van belang om voldoende water op te kunnen vangen bij een lekkage. Controleer de specificaties van de lekbak om er zeker van te zijn dat deze voldoende diep is.

 5. Extra functies: Sommige lekbakken hebben extra functies, zoals wieltjes voor eenvoudige verplaatsing of een ingebouwde afvoer om water gemakkelijk af te voeren. Deze functies kunnen het gebruiksgemak en de functionaliteit van de lekbak verhogen.

Onderhoud en voorzorgsmaatregelen

Naast het gebruik van een lekbak, is het belangrijk om je wasmachine regelmatig te onderhouden en te controleren op tekenen van lekkages of problemen. Enkele tips voor goed onderhoud zijn:

 1. Controleer de slangen en aansluitingen regelmatig op slijtage, scheuren of losse koppelingen.
 2. Ontkalk je wasmachine regelmatig om kalkaanslag en verstoppingen te voorkomen.
 3. Zorg ervoor dat je wasmachine altijd goed aangesloten is, en volg de instructies van de fabrikant op.
 4. Houd rekening met de belasting van je wasmachine en probeer deze niet te overbelasten.
 5. Overweeg het gebruik van een waterslot om de watertoevoer automatisch af te sluiten bij lekkages.

Conclusie

Een lekbak wasmachine is een essentieel hulpmiddel om je vloer en woning te beschermen tegen waterschade door eventuele lekkages of overstromingen van je wasmachine. Door een geschikte lekbak te kiezen en je wasmachine goed te onderhouden, kun je veelvoorkomende problemen voorkomen en de levensduur van je wasmachine verlengen.

Bij het kiezen van een lekbak is het belangrijk om te letten op compatibiliteit, afmetingen, materiaal, diepte en eventuele extra functies. Vergeet niet om je wasmachine regelmatig te onderhouden, de slangen en aansluitingen te controleren en de wasmachine op de juiste manier aan te sluiten.

Met een goede lekbak en de juiste onderhoudsmaatregelen zorg je ervoor dat je wasmachine optimaal blijft functioneren, en voorkom je onnodige schade aan je huis. Neem dus de tijd om de beste lekbak voor jouw situatie te vinden en geniet van de gemoedsrust die het biedt.